Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom
  • Coral Tours

Gasztronómiai kalauz

Argentína
Az argentin konyha különösen kedveli a húsokat, főleg a marhát. Legszívesebben a parrilladát fogyasztják, a vegetáriánusoknak ez a többféle grillezett húsból álló étel nem kifejezetten ajánlott. Az ízeken némi olaszos hatás is érződik, ezt leginkább a fagylaltoknál (helado) tapasztalhatjuk, Velencében sem kapunk finomabbat. Az italok közül érdemes megkóstolni a paraguayi teát
 
Ausztrália
Jellegzetesen európai, közelkeleti és ázsiai ételeket készítenek. A tenger gyümölcsei szintén igen közkedveltek - ezek közül kiemelkednek a rákok, osztrigák...Az ausztrál borok nagyon finomak és drágák. Sok - helyi - sört (FOREX, Fosters) fogyasztanak, melyek általában a magyarok körében is közkedveltek. Mivel alkohol árusításához külön(leges) engedélyre van szükség, ezzel az éttermek közel fele rendelkezik csak. Így vinnünk kell saját, boltban vett üvegünket. Ez itt a legtermészetesebb dolgok egyike!
 
Bahama - szigetek
Mindenképpen érdemes megkóstolni a számtalan tengeri herkentyűt: a '"konk" nevű kagylót, melyet nyersen fogyasztanak, csupán kevés zöldcitromlével és fűszerekkel ízesítik. Számtalan halfajta szerepel egy bahamai étlapon: a helyi „halpörkölt" zellerrel, hagymával és sokféle fűszerrel készül, köretnek rizst és borsót szokás adni.
Tradicionális helyi leves a „souse", melyben hagyma, zöldcitromlé, zeller, bors és hús található.
Kedvelt ital a „kalik", a helyi sör, az alkoholmentes italok közül pedig a „kókuszvíz", valamint zöldcitromból is készítenek frissítőket.
 
Barbados
A repülő hal őshazája. Egyaránt találkozhatunk vele az éttermekben, és a strandok büféjében is, de szívesen fogyasztanak tonhalat, barracudát,  teknőst, orsóhalat, delfint. Jellemző fűszer a chili és a kakukkfű. Ételeiken afrikai hatás is érződik, amely a gyarmati időkből maradt rájuk. 1703 óta készítik itt az Mount Gay Rumot, amely a világ legrégebben készített rumja.
 
Brazília
A brazil konyha alapétele a bab és a rizs. Babból készül például a jellegzetes brazil feijodara,  mely legalább hetente kétszer megtalálható minden brazil család asztalán. Levest ritkán fogyasztanak, népszerűek és ízletesek azonban az előételként tálalt saláták, mint a palmito. Főételként előszeretettel kínálnak naphalat és homárt. Húsok közül a marhahús a legkedveltebb. A vitamina friss gyümölcsből, turmixgéppel készített ital. Jó minőségű a könnyű, világos sör (garrafa), de kedveltek a gyümölcslevekből készített aperitifek, a batidák is. Érdemes megkóstolni az igazi brazil kávét, a cafezinhot!
 
Chile
A legfontosabb alapanyagok a tenger gyümölcsei, a marhahús, a friss gyümölcsök és a zöldségek. A leghíresebb étel a lomo a lo pobre, amely egy óriási marhaszelet két tojással és chipsel a tetején. A parillada, grillezett belsőségekből és véres hurkából áll. A curanto a harmadik chilei híresség, halszeletekből, csirkéből, bárányból, sertésből, marhából és burgonyából készítik. A chilei borok is ízletesek, de érdemes megkóstolni a pisco sour is, amely brandyből, citromléből, tojásfehérjéből és porcukorból készült koktél.
  
Ciprus
A mezedes (meze), kis tálakban felszolgált hideg vagy meleg előételek, Mindenütt találunk elegendő olajbogyót, megkóstolhatjuk a fűszeres tintahalat, a füstölt kolbászkákat és a nyárson sült báránycombot, és nem hagyhatjuk ki a híres halloumi sajtot. A kebab - a faszénparázson lassan sütött, nyársra fűzött húsdarabok A főtt bárányhús illetve marhahús a kleftiko. A legtöbb ember ismeri már a moussaka nevét. A vállalkozó kedvűek kóstolják meg az avgolemono nevű levesfélét, amely csirkéből főtt erőleves citromlével, tojással és rizzsel dúsítva. Mindenképpen próbáljuk ki a hagymával és paradicsommal párolt marharagut, a stifadot. Közkedvelt a kypriakes ravioles, a holloumi sajttal, mentával és tojással töltött ravioli. A friss hal választéka is bőséges a kardhal, a vörös márna, a vörös alligátorteknős, tintahal, homár és garnélarák. A baklava itt édes tésztából és fajéjas dióból készül, és a kaedifi is hasonlóan édes. Keresett csemege a soujoikko, azaz a mustba áztatott, spárgára fűzött dió vagy mandulabél, Cipruson a bortermelésnek legalább négyezer éves hagyománya van.
 
Csehország 
A csehek egyik legismertebb étele a knédli., és a legismertebb itala a sör.Az egyik legtipikusabb étel: füstölt tarja knédlivel és szinte főzelékké párolt, savanyított káposztával. Ha aperitív, akkor Becherovka.
 
Dél-Afrika
Ételspecialitások: tengeri élőlényekből készült ételek, currys ételek, húsos egytálételek. Italok: kiváló minőségű fehér-, és vörösborok, cherryk, sör.
 
Dominikai-Köztársaság
A szállodák éttermeiben az európai konyha hagyományait követve főznek. Érdemes azonban egy-két helyi éttermet is meglátogatni, és megkóstolni a tenger gyümölcseiből készített specialitásokat, a langusztát, a papagájhalat.
 
Dubai
Dubai éttermei felvonultatják szinte az összes nemzet konyháját, az igazi arabtól az európain, ázsiain, távol-keletin keresztül egészen az amerikaiig. A helyben halászott tengeri halakból, rákok készült ételek bőségesek, minőségük verhetetlen. Alkoholt csak a szállodák éttermeiben és a szórakoztató központokban árusítatnak. Sok étterem kínál a közel-keleti konyha ételeiből összeállított hidegbüfét. Tipikus közel-keleti étel a hoummous, a tabbouleh, a töltött szőlőlevél, a bárány-, és a csirkesült, a különböző fűszeres rizsétel, a töltött zöldségek (pld. cukkini), a desszertek közül a közkedvelt édes Umm Ali, illetve a különféle dióval készített édességek.
 
Egyiptom
A csapvíz többnyire iható, de erős klórozottsága miatt inkább a palackos ásványvizek, valamint az üdítőitalok fogyasztása javasolt. Alkohol fogyasztását az ország törvényei nem tiltják. Helyi söröket és borokat kijelölt éttermekben és szállodákban szolgálnak fel. Alkohol tartalmú italt vásárolni szintén csak kijelölt üzletekben lehet. Tartózkodjunk az utcán vásárolt ételek, szendvicsek fogyasztásától különösen a nyári időszakban. Amennyiben erre mégis sor kerül, csakis jól átsült frissen elkészített ételeket vásároljanak meg. Zöldséget és gyümölcsöt alapos lemosás, esetleg fertőtlenítés nélkül ne fogyasszunk. Az éttermi ételek gyakran erősen zsírosak. Ha nem vagyunk hozzászokva érdemes odafigyelni rájuk.
 
Fülöp-szigetek
Ételspecialitások: tengeri élőlényekből készült ételek, zöldségek, rizses ételek. Sok étel ízesítésére használják a kókusztejet.
 
Hollandia
A hagyományos holland ételek többségükben laktatóak, és sok fehérjét tartalmaznak. Fő alapanyaguk a marhahús, a csirke, és a hal. Leveseik között megtalálhatók a püré- és krémlevesek. Ünnepnapi eledelnek számít a teknősbékaleves, ököruszályleves és az erőleves. A legnépszerűbb főételek közé tartoznak a halból készített sajátosságok, mint pl. a füstölt és sóban pácolt hering, vagy a pikáns füstölt angolna., valamint a puha és omlós zeelandi osztriga és kagyló. A főétel mellé hatalmas tál zöldséget kínálnak köretnek, A hollandokat a sajtok országának is szokás nevezni, legismertebb sajtfajtáik: Goudámi, Edámi, Leydeni. A hollandok nagyon szeretik az édességeket, a különböző fánkféléket, az ízletes és választékos süteményeket és palacsintákat, amelyek töltelékei nemcsak édesek, hanem sósak is lehetnek. A csokoládé- és marcipántermékekből óriási a választék. Italaik közül a kávé és tea mellett a sör a legkedveltebb, valamint pálinkák közül a genever (borókapálinka) és gabonapálinka.
 
Hong Kong
A kínai konyha méltán világhírű. ,Főbb jellegzetessége, hogy köretként tésztát, illetve gőzölt kenyeret tálalnak fel,  félig főtt húsokból és zöldségekből állnak. A shanghai-i konyha a  vörösre főtt ételekről, a szecsuáni az erős fűszerekről híres. A tea a legkedveltebb alkoholmentes, a sör pedig a legkedveltebb alkoholos ital. Az égetett szeszek közül a legnépszerűbb a maotai, amely annyira erős, hogy üzemanyag helyett is használható.
 
Húsvét - sziget
Ételspecialitások: tengeri élőlényekből készült ételek, mint a homár, tonhal, fűrészhal, tengeri sün, angolna, polip és a kagylók. Nagyon kedveltek a disznó és birkahúsból készült ételek is.
 
Indonézia
Számos egzotikus és déligyümölcs (ananász, papaya, mangó, avokadó...) vásárolható az éttermekben és a piacokon egyaránt, a zöldség és a hús friss, bátran fogyasztható.  Ételkülönlegességeiket gyakran kínálják forró öntetekkel, chilivel, más csípős szószokkal.
 
Jamaika
Jellemző reggelijük az ackee, egy gyümölcs, amelyet ha megfőznek, nagyon hasonlít a tojásrántottára. Az ebéd általában valami könnyű harapnivaló, hús, vagy zöldséges pite. A főételek rendszerint kecskehúsból, vagy sertésből készülnek, amelyet curry-vel ízesítenek és rizzsel és babbal tálalnak. A tenger adta élelmet is kedvelik. Nagyon sok teát fogyasztanak, amit tejjel, rummal, esetenként fűszerekkel ízesítenek. Legyünk óvatosak a marihuánás, vagy esetleg hallucinogén gombából készült teákkal! A legkedveltebb alkoholok a sör és a rum.
 
Kenya
Kerülje a csapvíz fogyasztását! Fogyasszon palackozott vizet, s kerülje az ismeretlen eredetű vízből készült jégkockával hűtött italokat! A szállodákban bármilyen ételt és italt biztonsággal lehet fogyasztani. A hagyományos kenyai ételek babból és levesekből, ragukból áll, és egyetlen célja, hogy minél olcsóbban megtöltsék a gyomrot. A nemzeti étel a roston sült kecske, melynek neve nyama choma magáért beszél.
 
Kuba
A csapvíz, fogyasztásra nem igazán alkalmas. Kizárólag palackozott vizet igyon, s kerülje az ismeretlen eredetű vízből készült jégkockával hűtött italokat. Kerülje a nyers élelmiszerek és hámozatlan gyümölcsök fogyasztását. Mindenképpen érdemes megkóstolni a helyi specialitásokat, a tenger gyümölcseiből készült ízletes ételeket. Kuba híres még különleges koktéljairól is, mint például a mojito, vagy a daiguiri, melyek legfőbb összetevője természetesen a rum.
 
Malajzia
Rengeteg étterem található Malajziában, így az európai és ázsiai ételkülönlegességek egyaránt szerepelnek a repertoáron. A helyi ételek is nagyon ízletesek és olcsók. Érdemes megkóstolni a különféle trópusi gyümölcsöket is. Nem könnyű kifejezetten maláj ételt találni, bár választhatunk a kínai, a nyonya (kínai alapanyagok, helyi fűszerezéssel), az indiai, az indonéz és néhol a nyugati konyha remekeiből is. A satay (húsos kebab fűszeres mogyorószószban) viszont maláj találmány, és mindenhol megtaláljuk.
 
Maldív-szigetek
A legtöbb étel importból származik, illetve minimális gyümölcsöt termelnek a szigeten és a szomszéd szigeteken is.
Sokszor európai szakácsok gondoskodnak a vendégekrõl. Így az európai ízvilág a jellemzõ, de azért megtalálható a jellegzetes maldív, indiai konyha is. A helyi lakosok halat és rizst esznek leginkább, sok curryt, baromfit és húst csak ünnepi alkalmakkor. Vizet inni nem szabad a csapból! (Fogmosásra engedélyezett) Csak palackozott vízet fogyasszatok, tehát a jégkocka is kimarad az üdítõkbõl! A vezetékes víz dessztillált víz, ami európai gyomor számára nem ivóvíz, emellett enyhén sós is, mivel tulajdonképpen a tengervízet sómentesitik.
 
Málta
A máltai konyha sokat átvett az arab, olasz és angol konyhától, de rendelkezik helyi specialitásokkal:
Levesek: Soppa ta'-l-Armla (özvegy leves) - zöldségleves paradicsommal, tojással, sajttal)
Minestra - paradicsomleves sajttal ,Aljotta - halleves fokhagymával és rizzsel
Tészták: Timpana - lasagnaszerű tészta,Fenkata - nyúlmájas spagetti
Sós sütött tészták: Ricotta - sajttal készült ,Lampuka -halhúsból készült (legelterjedtebb máltai halfajta)
Főételek: Fenek moqli - sült nyúl,Bragjoli - olívás marhasült,Tigiega mimlija - sült, töltött csirke
Italok: CISK - helyi sör, Shandy - sör és citromlé keveréke, Lemoncello - citromlikőr, Kaktuszlikőr
Kinnie - narancsból és gyógynövényekből készült üdítőital
 
Mauritius
A helyi konyha nagyon különleges és változatos. Az éttermek étlapjain megtalálhatók az ázsiai, a helyi kreol és az európai konyha ételei is. Legkedveltebbek a friss halkészítmények és az egzotikus gyümölcsök. Számos egzotikus és déligyümölcs (ananász, papaya, mangó, avokado...) vásárolható az éttermekben és a piacokon egyaránt, a zöldség és a hús friss, bátran fogyasztható.  Ételkülönlegességeiket gyakran kínálják forró öntetekkel vagy chilivel. A hotelekben az ételek büfé jellegűek, de lehetőség van meglátogatni egy olyan éttermet is, ahol kínai és mauritiusi specialitások szerepelnek az étlapon. Legnépszerűbb alkohol Mauritiuson a rum és a sör, vásárolhatunk azonban finom importborokat és friss kókusztejet is.
 
Mexikó
A mexikói konyha legelterjedtebb összetevője az édes kukorica, melyet a közhiedelem ellenére nem feltétlenül égetően erős chilipaprika, paradicsom és avokádó követ. Nagyon kedvelt még a ceviche, mely nyers tengeri étel - természetes citruslében pácolva. Népszerű a kókuszételek széles választéka illetve a mandulatorta is. A maguey kaktuszból párolt tequilla a legismertebb mexikói alkohol, érdemes azonban megkóstolni a jó minőségű söröket (Negra Modelo, Léon Negra, Nochebuena) és borokat (Domecq,Santo Tomas, Hidalgo), illetve a kamilla-és mentateát is.
 
Nagy-Britannia
A legismertebb étel Angliában a beef steak (sült marhahús). Ez az étel olyannyira népszerű volt, hogy a franciák a mai napig csak "les rosbifs"-nek (sült húsok) titulálják az angolokat. A sült húst sült burgonyával, zöldségekkel és egy bizonyos fajta mártással tálalják, amit húsléből, húslevesből készítenek és liszttel sűrítenek be. A Yorkshire pudding kedvelt kísérő a sült mellé. Anglia legnépszerűbb"gyors" étele a fish and chips (hal hasábburgonyával) Igazi csésze jó erős aromás tea egy kis tejjel még ma is az angolok nemzeti itala. Az angolok itala a sör. Ebből sokféle van, a könnyű világos lagertől a barnán át a keserűig. Gint először Londonban készítettek. A pimms nyári hűsítő, általában limonádéból, gyümölcsből és mentából áll.
 
Peru
A perui ízek nagyszerűek és igen változatosak, attól függően, hogy éppen merre járunk. A tengerparton a tenger gyümölcseit készítik remekül, az Andok fennsíkjain pedig az inka sülteket érdemes megkóstolni. Ne hagyjuk ki a habos, frissen facsart jugo-kat, melyek olyan egzotikus gyümölcsökből készülnek, mint a mango, papaya, ananász. A sajtos-avokádós szendvics egyszerű, de fenséges csemege. Nemzeti étel a sült tengeri malac, melyet inkább az éttremekben ajánlott megkóstolni, semmint az utcai árusoknál, csakúgy, mint az ezerféle kukoricából készült italukat, a chicat.
Szinte minden étlapon megtalálható a Lomo Saltado, melyet százféleképpen készítenek el. Összetevői: apróra vágott marhahús, nagyon sok hagyma, paradicsom, némi burgonya/rizs. Természetesen sok és sokféleképpen készített halat is fogyasztanak. Népszerű a többféle töltelékkel készített avocado (csirkével, zöldségekkel).
Az országra jellemző nagy magasságkülönbség miatt ajánlott - és széles körben gyakorolják is - a koka tea fogyasztását, mely segíti az akklimatizálódást.
 
Portugália
A hagyományos portugál étkezés bőséges, laktató,  és erősen fűszeres. Több fogásból áll, amelyek mindegyike púpozott tányért jelent. A legnépszerűbb helyi étel a balcalhau, vagyis a szárított, sózott tőkehal  Jellegzetes nemzeti ételeik. Pl. a zarzuella, ami halszeletekből, homárból, garnélarákból, kagylóból álló, sósmandulával, fehérborral ízesített étel.
Népszerűek a halételek, különösen a tőkehalból készültek. A pácolt sonka, a kolbászfélék, a hidegen tálalt sült zöldségek, a burgonyás - sajtos omlett, finom különlegességnek számítanak. 
 
Qatar
A szállodák étlapján a nemzetközi konyha teljes kínálata megtalálható, mint a kínai, indiai, japán,thai, olasz, francia maxikói. Mindenképpen érdemes megkóstolni a friss tengeri halakból és herkentyűkből készült ételeket. A legnépszerűbbek a homár, tarisznyarák, garnéla, tonhal, királyhal, és a vörös  alligátorteknős.
Helyi specialitások: hummus (csicseriborsó és szezámmag püré), tabbouleh (petrezselyem, menta, és aprított búza), ghuzi (egészben sült bárány fenyőmagos rízs ágyon tálalva)koussa mahsi (töltött cukkini), matchbous (csípős bárány, rízzsel).
Kedvelt desszert: édes sajtos keksz finom krémmel, mehalabiya ( pisztácia és rózsavíz puddnig) 
 
Seychelles-szigetek
Seychelles nevezetes a konyhaművészetéről. A világ legkülönbözőbb pontjairól érkezett receptek, helyi specialitások, és mindezek keveréke gazdagíja és teszi ízletessé a különféle ételeket. Az indiai konyha hatására - mely dominánsam meghatározza a seychelles-i konyha íz-világát - használnak különböző egzotikus fűszereket, curry-t, valamint előszeretettel fogyasztanak, halat, friss zöldségeket, és természetesen köretként rizst. (A Seychelles-en a vacsora számít főétkezésnek, melynek menüsorában biztos ott szerepel a hal és a rizs.) A húsokat gyakran grillezik és kókusztejjel locsolgatják.
Érdemes megkóstolni olyan helyi specialitásokat, mint a "kari koko ton" (kókusztejben párolt különleges tengeri hal), valamint a "ladob patat" (édes burgonya).
 
Singapore
Singapore egy gourmet-paradicsom, több mint 30 féle konyha ajánlatait találhatjuk meg: kóstolhatunk többek között kínai, indiai, maláj, indonéz, japán, koreai, olasz, svájci, amerikai, orosz, francia és angol étel-specialitásokat. A helyi kedvencek közé tartozik a maláj módon- kókusz-szósszal készült csirke, az indonéz csípős vagy édes készítésű csirke vagy marha-étel. Italok: mindenféle import italt lehet fogyasztani „Happy Hours": 17.00-19.00-ig.
 
Spanyolország
A spanyol menü általában 4 igen tápláló fogásból áll, előétel vagy leves, hal vagy rizs, hús vagy vad és desszert. Különleges ajánlott a hal- és rákkülönlegességek kóstolása!
A spanyol nemzeti étel: a PAELLA - egytálétel: sáfránnyal főzött rizs húsdarabokkal (hal, kagyló, csirke-hús)
Az italok közül a legismertebb a sherry valamint a sangria (vörösbor, fahéj, citrom, narancs) és a konyak-félék. (Carlos I.) Természeten földrajzi fekvésének és a napsütésnek köszönhetően a többi bor is kiváló minőségű.
 
Srí Lanka
Az éghajlatnak köszönhetően - elsősorban - az óceánparti részeken egész évben friss gyümölcsöt és zöldséget fogyaszthatunk. A hús általában olcsó, és ami kihagyhatatlan: a mindenféle tengeri élőlényekből készített ételek.
Sri Lanka mindig is híres volt a teájáról, a helyiek egész nap fogyasztják.
Meg kell még kóstolni a kókusztejből készült üdítőket (thambili).
 
St. Lucia
Az ország gasztronómiája a francia konyhához áll közel. A borsot szívesen alkalmazzák. Az egzotikus gyümölcsök (mangó, papaja, ananász) elterjedt. A karibi konyháról elmondható, hogy egyszerû és szerény. A fõ ételek a rice peas, a spenótszerû callaloo-leves, a friss hal és a változatos, olcsó és laktató gyökérzöldségek, a banán, valamint a kenyérfa gyümölcse. A karibi térség kedvenc szeszes itala a rum.
 
Tahiti
Egzotikus gyümölcsök, zöldségek, halak minden mennyiségben, hihetetlen választékban kaphatók a szigeteken. Érdemes körülnézni!
 
Thaiföld
Országszerte találhatunk olcsó éttermeket és kávéházakat, ahol ízelítőt nyerhetünk a thai konyha ízletes és fűszeres ételeiből. A thaiak gyakran, szinte mindennapos rendszerességgel fogyasztanak tésztát vagy rizst. Érdemes megkóstolnunk a tenger gyümölcseiből készült ételeket, valamint a jellegzetes fűszerezésű leveseket és húsokat is. Italként a friss gyümölcslevet, kókusztejet, teakülönlegességeket érdemes megkóstolni.
 
Törökország
Törökország saját halállománnyal és friss gyümölcsök bő választékával rendelkezik. A zöldségsalátákat legízletesebben olíva olajjal, citromlével illetve fokhagymás joghurttal ajánlatos ízesíteni. A gyümölcs, elsősorban a görögdinnye nem hiányozhat a reggeliből sem. Húsfélék közül a török konyhára a legjellemzőbb a bárányhús, mely nem annyira zsíros, mint a hazai bárányhús, ugyanis Törökországban a bárányokat nem a gyapjú, hanem a hús miatt tenyésztik. A török konyhában gyakori a darált hús, az ételekhez főleg közönséges vizet fogyasztanak, és annak ellenére, hogy Törökországgal kapcsolatban a kávé jut az eszünkbe, sokkal gyakoribb ital a tea. Ha nagyon elfáradnak fogyasszanak 'ayran'-t, mely egész biztosan felfrissíti Önöket. Ez a gyengén sózott ital a fehér joghurt vízzel való hígításával hozható létre. Az alkoholok közül a legtipikusabb a 'raki', mely szőlőből készül és ánizzsal van ízesítve. Hűtve, vízzel hígítva ajánlatos fogyasztani.